Details

تاریخچه تولید فرش به هزاره دوم قبل از میلاد می رسد. افتخار تولید اولین فرش جهان متعلق به ایرانیانی است که پس از سالها توانستند به مراحل ساخت نخ و طناب پی ببرند. مدت زیادی است که از فناوری های روز در تولید فرش ماشینی و صنعت فرش استفاده می کنیم. اکنون در مورد فرآیند صادرات ماشینی و مشکلاتی که برای کشورهای جهان اول و سایر کشورها وجود دارد صحبت خواهیم کرد. از آنجایی که ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان فرش ماشینی در سراسر جهان است، این مقاله را برای بحث در مورد صادرات فرش ماشینی آماده کرده ایم.

صادرات فرش ایرانی به کشورهای دیگر چگونه است؟

 

تاریخچه تولید فرش به هزاره دوم قبل از میلاد می رسد. افتخار تولید اولین فرش جهان متعلق به ایرانیانی است که پس از سالها توانستند به مراحل ساخت نخ و طناب پی ببرند. مدت زیادی است که از فناوری های روز در تولید فرش ماشینی و صنعت فرش استفاده می کنیم. اکنون در مورد فرآیند صادرات ماشینی و مشکلاتی که برای کشورهای جهان اول و سایر کشورها وجود دارد صحبت خواهیم کرد. از آنجایی که ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان فرش ماشینی در سراسر جهان است، این مقاله را برای بحث در مورد صادرات فرش ماشینی آماده کرده ایم.

مشکلات صادرات ماشینی در ایران:

همانطور که می بینید ایران قادر به تولید مواد اولیه برای صنعت نساجی نیست، بنابراین مواد اولیه باید از کشورهای تولید کننده این مواد وارد شود، اما این کشور نیز مشکلات خاص خود را دارد زیرا ایران در تحریم است و ما مجبوریم خام را وارد کنیم. مواد با قیمت بالاتر در صنعت فرش ماشینی. در این راستا با نوسانات شدید اقتصادی و قیمت دلار و همچنین تولید مواد اولیه فرش ماشینی به ویژه شرکت های کوچک و نوپا در صنعت فرش کشورمان که نقدینگی زیادی ندارند با مشکل مواجه هستیم. قطعا ظرفیت در این زمینه شکست خواهد خورد. در نتیجه واردات مواد اولیه با قیمت بالا باعث افزایش قیمت فرش ماشینی نیز می شود. این امر ممکن است در زمینه صادرات فرش ایران ناخوشایند باشد زیرا بررسی ها نشان داده است که حتی شرکت های بزرگ تولید کننده فرش ماشینی در صادرات فرش از ایران به کشورهای دیگر به دلیل بالا بودن قیمت تمام شده این محصول و کمیاب بودن مواد اولیه دچار مشکل شده اند. این موضوع هر شرکتی را بدون حمایت مالی قوی ورشکست می کند. این امر باعث کاهش صادرات فرش ماشینی از ایران به خاورمیانه و کشورهای اروپایی شده است.

صادرات فرش ماشینی کاشان:

در قسمت قبل توضیح دادیم که چه مشکلاتی برای تولیدکنندگان فرش ماشینی وجود دارد، اما یک خبر جالب این است که کشورهای عربی که می توانند از طریق آبراه ها این محصولات را از ایران وارد کنند، مشتاق خرید فرش ماشینی از کشور ما هستند. صادرات ماشینی رونق خوبی داشته است. همانطور که می دانید کاشان مرکز فرش ماشینی ایران و پایتخت بین المللی فرش ماشینی است که در سراسر جهان شناخته شده است که با داشتن شرکت ها و تولیدات فراوان نقش بسیار مهمی در صادرات فرش ایرانی دارد. کاشان رزومه خوبی در زمینه صادرات فرش حتی بین کشورهای صادرکننده دیگر مانند افغانستان، عراق، ترکیه، عربی و کشورهای اروپایی دارد. همچنین فرش‌های ماشینی تولید شده در کاشان با فناوری‌های پیشرفته به بازار عرضه می‌شوند و حتی فروش و انتقال این محصول بین استان‌های کشورمان رونق چشمگیری داشته است.

چگونه صادرات فرش ماشینی را افزایش دهیم؟

سیاست های افزایش فروش صادراتی فرش ماشینی در هر کشوری متفاوت است و قطعا نتایج متفاوتی دارد، در برخی فصول سال همواره شاهد برگزاری نمایشگاه های بین المللی فرش ماشینی در پایتخت کشورمان هستیم که یکی از این سیاست هاست.

این موضوع باعث می شود مردم از سراسر دنیا برای بازدید از این نمایشگاه به تهران، پایتخت ایران بیایند. این نمایشگاه ها باعث می شود که شرکت ها چندین طرح را تولید کنند که هر ملیت و نژادی دوست دارد. اینجاست که شرکت های فرش ماشینی می توانند رقابت سالمی با یکدیگر در صادرات فرش ماشینی از ایران به کشورهای خاورمیانه و اروپا داشته باشند. برای صادرات فرش ماشینی مراحل مختلفی وجود دارد که می‌توانیم آن‌ها را برای شما ذکر کنیم، اما این فرآیند گاهی با مشکل مواجه می‌شود و یا زمان زیادی می‌برد، بنابراین با گذراندن این مراحل می‌توانید مجوز صادرات فرش ماشینی را بگیرید و از کشورمان به بسیاری از کشورهای جهان، پس به ما بپیوندید:

۱) اولین قدم گرفتن کارت شناسایی تجاری از شهر خودتان است.

۲) اگر کالای صادراتی شما دارای تقسیم بندی خاصی است، باید نوع مجوز را نیز مشخص کنید.

۳) روش بازاریابی خود را برای صادرات فرش ماشینی به هر نقطه از جهان، البته با انتخاب کشور مورد نظر خود انتخاب کنید.

۴) نحوه ارسال پیش فاکتور برای خریدار محصولات.

۵) انتخاب روش معامله با تاجر مورد نظر (تحویل فرش ماشینی در داخل مرزهای ایران

۶) همچنین نحوه ارسال کالا به مرز کشورمان و قبض کالای خود برای صادرات فرش ماشینی

۷) برای ثبت اطلاعات اظهارنامه صادراتی در گمرک باید کد کاربری را نیز در سامانه دریافت و سپس اقدام نمایید.

۸) نحوه اخذ مجوزهای بهداشتی و استاندارد برای تشریفات گمرکی

۹) نحوه اخذ ضمانت نامه گمرکی از تجار برای صادرات فرش ماشینی

۱۰) نحوه قیمت گذاری محصولات گمرکی

اگر تمام آن مراحل را طی کنید، می توانید صادرات فرش خود را آغاز کنید و همچنین می توانید از افراد مجربی که سال ها در این زمینه کار کرده اند کمک بگیرید تا در این راه موفق باشید. یکی از مهم ترین نکات در صادرات فرش و فرش صنعتی رضایت مشتری می باشد. کیفیت بالای فرش و وفای به عهد برای یک تاجر بسیار مهم است، اگر می خواهید مشتری دائمی یک تاجر شوید این دو نکته را در ذهن خود نگه دارید. همچنین فرش هایی که تولید آنها کمی مشکل به نظر می رسد مانند فرش بیضی، مربع و گرد ماشینی زمینه فروش را افزایش میدهد.

شرایط صادرات فرش ماشینی به سایر کشورها:

در زمینه صادرات باید مجموعه ای از عوامل و موارد را در نظر گرفت زیرا هر کشوری بسته به مذهب، فرهنگ، هنر و شرایط اقتصادی حاکم بر آن به دنبال فرش هایی با طرح ها و رنگ های خاص و متفاوت در ابعاد مختلف است. در این بخش لازم به ذکر است که قیمت خرید فرش ماشینی به صورت عمده در برخی از کشورهای جهان تاثیر زیادی دارد. در اینجا چند مثال برای کمک به درک دقیق تر این موضوع آورده شده است.

 به عنوان مثال، افغانستان اغلب به قالی هایی با تراکم جانبی ۳۵۰ و ۴۴۰ نیاز دارد، بنابراین واردکنندگان در این کشور اولین معیار را خرید ارزان می دانند، در واقع وضعیت سیاسی و جنگ داخلی در این کشور باعث هرج و مرج و بی نظمی در اقتصاد شده است. وضعیت این کشور یکی دیگر از کشورهای واردکننده فرش ایرانی مالزی است که اکثر مردم آن مسلمان هستند.

۱) افغانستان

به عنوان مثال، مردم افغانستان قالی های کم تراکم مانند ۴۴۰ شانه و ۳۵۰ شانه و قالی کم تراکم خریداری می کنند. تاجران افغان به دنبال خرید قالی ارزان عمده فروشی هستند و قیمت قالی اولین عامل مهم در شکل گیری این معامله است. بنابراین در بازاریابی صادرات قالی ماشینی به افغانستان باید به این موضوع توجه کرد.

۲) مالزی

نمونه دیگر مالزی است که اکثریت مردم آن مسلمان هستند و سلیقه آنها شبیه به کشورهای مسلمان مانند ایران است، فرش ماشینی با رنگ های گرم مانند قرمز با طرح های هندسی مانند عشایری و مربعی (خشتی) نیاز دارند.

واردکنندگان فرش در این کشور اغلب دو سایز را انتخاب می کنند. فرش های سایز بزرگ برای سالن های بزرگ و فرش های سایز کوچک برای منازل. تجار و بازرگانان فرش مالزیایی مایل به خرید فرش ماشینی در دو سایز فرش ماشینی ۶ متری برای سکونت و فرش ماشینی سایز بزرگ برای سالن اجتماعات و سالن مهمانی هستند.

۳) ایتالیا

این کشور به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می شود. سلیقه مردم ایتالیا در این دو منطقه متفاوت است. مردم شمال به دنبال فرش هایی با رنگ های روشن مانند کرم، آبی روشن و رنگ نسکافه ای هستند. مردم جنوب به دنبال رنگ های گرم مانند قرمز و لکی (نوعی قرمز) هستند. ایتالیایی ها اعم از شمالی و جنوبی فرش های هندسی و بدون محراب و دایره در مرکز را دوست دارند که در ایران به فرش های افشان و خشتی معروف است. فرش های تولید شده در ایتالیا به صورت قالیچه در سایزهای ۱.۵*۱ و ۲*۲ سفارشی صادراتی بوده و به دلیل عدم درخواست مشتری در فروش فرش در ابعاد بزرگ فعالیتی نداشته است.

۴) هلند

مردم هلند به دلیل طبیعت لطیف، تمایل خاصی به رنگ های روشن و روشن دارند و فرش های سایز کوچک می خرند و فرش های بالای ۶ متر را نمی خرند، حتی اگر اتاق بزرگ داشته باشند، فرش های بزرگ نمی خرند.

۶) عراق

صادرات فرش به عراق این روزها در حال افزایش است. مردم عراق به رنگ قهوه ای تیره و گردویی و فرش های ۵۰۰ شانه که دارای طرح ۷۰۰شانه هستند علاقه دارند. آنها ترجیح می دهند که فرش دارای ارتفاع پرزهای ضخیم زیر پایشان باشد. در نهایت کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند اردن، قطر و عمان بیشترین صادرات فرش ماشینی را دارند و علاوه بر خرید فرش با سایز استاندارد، به دنبال خرید فرش سایز بزرگ یا سایز سفارشی هستند.

۶) لبنان

علت گرایش مردم لبنان به فرش ایرانی به دلیل طرح ها و نقوش فرش های ایرانی و رنگ های آن مانند لاکی (نوعی قرمز)، کرم، آبی تیره، قرمز و گلگون است.

۷) کویت

دلیل جذابیت فرش های ایرانی در کویت به دلیل قدمت و اصالت فرش های ایرانی در رنگ ها و طرح های مختلف است. مردم کویت علاقه زیادی به طرح های قدیمی محصولات ایرانی دارند، فرش هایی که طرح های کمتری در آن به کار رفته و ساده تر هستند.

صادرات فرش ماشینی به چین:

چین یکی از پرجمعیت ترین کشورهای جهان با نیروی کار زیاد است. با این حال، نیروی کار را از همه شهرها جذب می کند. دلیل این سیاست آن است که در جایی که نیروی کار بیشتر باشد، نرخ دستمزد کمتر است و به دلیل پایین بودن نرخ دستمزد کارمندان، محصولاتی که تولید می‌شوند قیمت کمتری برای کارفرما خواهند داشت، بنابراین صادرات محصولات چین به همه در سراسر جهان افزایش یافته است. با افزایش صادرات چین، برخی از تولیدکنندگان دیگر کشورها را به زانو درآورده اند و چرخه های اقتصادی زیادی را نیز تحت تاثیر قرار داده اند.  تنها کالایی که چین نتوانسته در آن با ایران رقابت کند فرش است. فرش ایران در دنیا شهرت زیادی دارد و بسیاری از کشورها خواهان رقابت با ایران در زمینه تولید فرش بودند اما به دلیل عدم تجربه کافی در قالی بافی شکست خوردند و مجبور به واردات فرش ایرانی شدند.

چین و سایر کشورها نتوانستند به خوبی فرش ایرانی فرش تولید کنند. بنابراین صادرات فرش ایران به چین افزایش یافت. از آنجایی که تجار چینی علاقه زیادی به فرش ایرانی دارند و تولیدکنندگان ایرانی نیز علاقه مند به صادرات به چین هستند، این امر باعث ایجاد ارتباط خوبی بین تولیدکنندگان ایرانی و تجار چینی شده است.

تولیدکنندگانی هستند که توجه تجار چینی را به خود جلب کرده و توانسته اند تجارت خود را با این قطب اقتصادی دنیا آغاز کنند، یکی از آنها شرکت فرش دیوان کاشان است که با استفاده از ماشین آلات پیشرفته و باکیفیت ۱۲۰۰ ، ۱۰۰۰ و ۷۰۰شانه را تولید می کند. فرش و همچنین استفاده از بهترین مواد اولیه برای تولید فرش. شرکت فرش دیوان کاشان توانسته است تاجران چینی را برای صادرات فرش ماشینی به چین جذب کند.

توجه به ذائقه کشورهای واردکننده، شرکت در نمایشگاه های بین المللی، استفاده از بهترین الیاف رمز موفقیت و پیشرفت این کشور در زمینه صادرات فرش بوده است.

صادرات فرش ماشینی به امارات:

بیشترین صادرات فرش ایران از کاشان انجام می شود. این شهرستان با صادرات ۱۱ میلیون متر مربع بیشترین سهم صادرات را به خود اختصاص داد. شهرستان کاشان اولین صادرکننده فرش در ایران است. امارات نیز یکی از کشورهایی است که فرش ماشینی ایرانی وارد می کند.

امارات یکی از مهم ترین و بزرگترین خریداران فرش دستباف و ماشینی ایرانی است و با کیفیت ترین و نفیس ترین فرش های ایرانی به این کشور صادر می شود. دلایل زیادی برای صادرات فرش ایرانی به امارات وجود دارد:

ایرانیان زیادی در امارات زندگی می کنند و نیاز به فرش اصیل ایرانی دارند و البته صادرات فرش ایرانی به این کشور افزایش خواهد یافت.

امارات همواره از نظر سیاسی و اقتصادی روابط بسیار خوبی با ایران داشته است.

توجه تولیدکنندگان ایرانی به سلیقه کشور امارات. مسلماً هر کشوری فرهنگ و سلیقه خاصی دارد که این فرهنگ و سلیقه در انتخاب فرش نیز تأثیرگذار است. رنگ‌های شاد و کرم، رنگ‌های لکی و سرمه‌ای و طرح‌های افشان و ترنج و طرح‌های نایین، گلدان و درخت به سلیقه مردم امارات نزدیک است. از نظر ابعاد فرش نیز علاقه زیادی به فرش های کوچک، متوسط ​​و بزرگ دارند. فرش های کوچک برای آپارتمان های مرفه و فرش های بزرگ برای اماکن مذهبی و کاخ ها می خواهند. علاقه زیادی به فرش های ابریشمی دارند. هنگام خرید فرش بیشتر به دنبال فرش باکیفیت هستند تا قیمت پایین فرش.

اعمال این سیاست ها در تولید فرش منجر به توسعه صادرات فرش ماشینی به این کشور شد.

صادرات فرش ماشینی به عربستان سعودی:

روند سیاسی در سال های اخیر به دلایل سیاسی کاهش روابط تجاری ایران و عربستان سعودی را نشان داده است. اما عربستان نمی تواند جایگزینی برای فرش ایرانی بیابد، بنابراین این کاهش تجارت در بلندمدت نگران کننده نخواهد بود. قطع کامل یا کاهش بیش از حد ارتباطات به عربستان لطمه بزرگی وارد می کند، این موضوع را زمانی اعلام می کنیم که رهبران سعودی رسماً از کاهش درآمد دولت در صورت قطع رابطه با ایران صحبت کرده اند.

عربستان سعودی به دلیل شرایط خاص مذهبی که دارد بیشترین تعداد مسافران خارجی را در منطقه دارد. این گردشگران سالانه حجم زیادی از منابع ارزی را به عربستان می آورند و اگر عربستان نتواند نیاز خود را برای محصولات و کالاهای مورد نیاز آماده کند، منابع از دست او خارج شده و برای کسب ارز برای دولت با مشکل مواجه می شود. همچنین بازارهای عربستان به عنوان یک نمایشگاه بین المللی عمل می کنند و با توجه به حضور پرشمار مشتریان از سراسر جهان، مکان مناسبی برای معرفی محصولات، طرح ها و کیفیت های جدید خواهد بود. بنابراین می توان ادعا کرد که عرضه محصولات در بازار پر رونق و شلوغ عربستان یکی از دلایل صادرات فرش ایرانی به این کشور است.

صادرات فرش ماشینی به بحرین:

بحرین نیز یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس است که از انواع فرش ماشینی و دستباف ایرانی استفاده می کند. بحرینی ها مردمانی هستند که نسبت به سایر کشورها فرهنگی نزدیک به ایران دارند چرا که کمتر از ۵۰ سال از جدایی این کشور از ایران می گذرد. تقریبا همه مردم بحرین به رنگ های کرم و قرمز تمایل دارند و به همین دلیل ایران صادرات مستقیم و غیرمستقیم خوبی به این کشور داشته است.

به طور متوسط ​​در سال های اخیر درآمد ایران از صادرات فرش به بحرین حدود ۱۰ میلیون دلار بوده است که برای بحرین بسیار بیشتر بوده است. جالب است بدانید این اتفاق در حالی رخ می دهد که بحرین یکی از مهم ترین کشورهای تجاری ایران نیست.

صادرات فرش ماشینی به آذربایجان:

آذربایجان بزرگترین کشور قفقاز است که در محل تلاقی شمال غرب آسیا و اروپا و در سواحل دریای خزر قرار دارد. ایران در جنوب این کشور واقع شده است. آذربایجان تقریباً ۲۰۰ سال پیش بخشی از ایران بود و پس از جنگ ایران و روسیه از ایران جدا شد. اکثر مردم این کشور مسلمان هستند. با این پیشینه تاریخی، صادرات فرش به جمهوری آذربایجان برای تولیدکنندگان و بازرگانان ایرانی بسیار حائز اهمیت است زیرا ایران و آذربایجان هم مرز هستند و دلیل دیگر این است که آذربایجان یکی از کشورهای مصرف کننده یا واردکننده است و پتانسیل واردات فرش ایرانی را دارد. با توجه به برنامه ریزی های انجام شده برای معرفی بهتر فرش ماشینی و فرش دستباف ایرانی در جمهوری آذربایجان، روند صادرات فرش ماشینی به این کشور رو به بهبود است زیرا کشور ما شباهت های فرهنگی عمیقی با جمهوری آذربایجان دارد. سلیقه مردم آذربایجان فرش ماشینی و دستباف به دلیل تنوع رنگ، طرح، کیفیت بالا و شکل گره های به کار رفته در بافت آن از محصولات با ارزش جهانی محسوب می شود و نه تنها مورد پسند مردم آذربایجان بوده است بلکه می تواند از ویژگی های خاصی برخوردار باشد. علاقه به گردشگران آذربایجان

صادرات فرش ماشینی به روسیه:

روسیه بزرگترین کشور جهان با ۱۴ مرز زمینی و ارتباط با دریای خزر، دریای برینگ، دریای ژاپن، دریای سیاه و دریای بالتیک یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان در زمینه های اقتصادی، نظامی و سیاسی است که تاکنون یکی از بهترین شرکای سیاسی و تجاری ایران برای مدت طولانی. تاجران فرش ایرانی از دیرباز با صادرات فرش ماشینی و دستباف با این کشور تجارت می کردند. یکی از مشکلاتی که در روند صادرات به این کشور وجود دارد، ترخیص موقت فرش برای حضور در نمایشگاه ها و عوارض گمرکی بالا است که باعث کاهش استقبال صاحبان و بازرگانان صنعت فرش ماشینی برای ورود به بازار روسیه شده است.

صادرات فرش ماشینی به قزاقستان و ترکمنستان:

قزاقستان در آسیای مرکزی قرار دارد. قزاقستان یک کشور چند قومیتی است. دین ۷۰ درصد مردم قزاق اسلام و دین بقیه مسیحیت است. ترکمنستان با مساحت ۴۸۸۱۰۰ کیلومتر مربع، پنجاه و دومین کشور بزرگ جهان و کمی کوچکتر از اسپانیا است. در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد، ترکمنستان بخشی از ایران بود. زبان فارسی در ترکمنستان به قدری رایج است که تعداد فارسی‌آموزان در عشق آباد بیش از ۵۰۰ نفر است و حدود ۸۰ درصد جمعیت این کشور مسلمان هستند. اکثریت مردم حنفی و اقلیتی شیعه هستند. این دو کشور به دلیل شباهت های فرهنگی، مذهبی، زبانی و تاریخی با این دو کشور می توانند بازار هدف صادراتی مناسبی برای تولیدکنندگان فرش ماشینی باشند.

مقالات مرتبط

بر اساس آمارهای تجارت خارجی، ارزش واردات ۲۵ درصد و ارزش صادرات کشور در ۲ ماه نخست سال حدود ۳۷ درصد رشد داشته است.  به گزارش خبرنگار اقتصادی تسنیم ، نگاهی به آمارهای گمرک ایران نشان می‌دهد، صادرات کالاهای غیرنفتی کشور در دو ماه نخست امسال هشت میلیارد و ۵۱۶میلیون دلار بوده و واردات نیز هشت میلیارد و ۱۱۵میلیون دلار که با پیشی گرفتن صادرات از واردات تراز تجاری کشور مثبت ۴۰۱میلیون دلار شده است.  طی این دو ماه ۲۲ میلیون و ۱۹۶ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ میلیارد و ۶۳۱ میلیون دلار تجارت کشورمان در حوزه غیرنفتی بوده  که ۳۱ درصدافزایش نسبت به دو ماهه سال ۱۴۰۰ داشته است.
  • 1400/12/2

آمار تجارت 2 ماهه اول سال 1401

بر اساس آمارهای تجارت خارجی، ارزش واردات ۲۵ درصد و ارزش صادرات کشور در ۲ ماه نخست سال حدود ۳۷ درصد رشد داشته است. به گزارش خبرنگار اقتصادی تسنیم ، نگاهی به آمارهای گمرک ایران نشان می‌دهد، صادرات کالاهای غیرنفتی کشور در دو ماه نخست امسال هشت میلیارد و ۵۱۶میلیون دلار بوده و واردات نیز هشت میلیارد و ۱۱۵میلیون دلار که با پیشی گرفتن صادرات از واردات تراز تجاری کشور مثبت ۴۰۱میلیون دلار شده است. طی این دو ماه ۲۲ میلیون و ۱۹۶ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ میلیارد و ۶۳۱ میلیون دلار تجارت کشورمان در حوزه غیرنفتی بوده که ۳۱ درصدافزایش نسبت به دو ماهه سال ۱۴۰۰ داشته است.